Wennemars

Melkveehouderij

De moeilijkste periode van de kalveropfok zit in de eerste 14 dagen. Diarree problemen en luchtweg-problemen zijn de grootste oorzaken van de kalversterfte. Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaak te vinden, maar we kunnen wel zaken gaan uitsluiten. Als de kalveropfok moeizaam verloopt dan kost dat veel energie en zorgen. Geen enkele veehouder gaat dat in de koude kleren zitten. Maar hoe dan die verbeterslag maken? Ga terug naar de basis en terug naar de natuur. De basis elementen moeten goed zijn. Droog, schoon en lekker fris. Alles valt en staat met een goed droogstandsrantsoen en een gestructureerd biestmanagement.

Welke zaken kunnen we dan uitsluiten?

  • Voedingsdiarree (niet-infectieuze oorzaak)
  • Pensdrinkers
  • Verslikken
  • Voedingsfouten

De manier van voerverstrekken heeft invloed op de vertering

Een kalf drinkt melk van nature met de neus omhoog. Dat is niet voor niets, want drinken vanuit een natuurlijk houding en krachtig zuigen zorgen voor een goede slokdarmreflex. Zo stroomt de melk langs de pens naar de lebmaag. Krachtig zuigen produceert speeksel. Het speeksel heeft een positieve invloed op de vertering en heeft een bufferend werking zodat ze niet zo snel verzuurd. Daarnaast bevat speeksel enzymen die zorgen voor een betere afbraak van voedingsbestandsdelen. Zo voorkom je dat er bacteriële fermentatie plaats vind in de darm. Ook heeft speeksel een weerstand-verhogend effect. Dit alles bij elkaar resulteert in een efficiënte vertering van de melk en een betere groei.

Uniek: Open Speen

Deze manier van drinken gaat het best met een Wennemars speen. Die heeft een open verbinding met de melk in de emmer. Het kalf zuigt hier graag krachtig op. Het ontwerp van de speen zorgt ervoor dat elk kalf voor elke slok melk een zuigbeweging moet maken. Dat geeft controle over de drinksnelheid.

Een traditionele ventielspeen is aan de achterkant dicht met een balletje, tuitje, klep of pijpje. De speen werkt als een pomp waarbij de melk er alleen aan de voorkant uit kan. Het kalf krijgt hierdoor met een bijtbeweging al melk, met als gevolg dat het te snel te veel melk binnenkrijgt met het risico op verslikken. Bovendien produceert het kalf hierdoor te weinig speeksel. Dit resulteert in een ongezonde en inefficiënte vertering.

 

Hygiënisch drinkmateriaal

Hygiënisch melk verstrekken is een must. Kiemgroei in spenen en speenemmers of speenflessen wordt nog zwaar onderschat. Door schoon te werken is de kans op verslepen van schadelijke bacteriën kleiner. Bij de ontwikkeling van ons ECF kalverdrinksyteem is dit een groot speerpunt geweest. We moeten kunnen beschikken over eenvoudig te reinigen drinkmateriaal. Bij het ECF kalverdrinksysteem van Wennemars zitten de speen in de wand van de emmers weggewerkt. Dat is gepatenteerd. De ECF speen trekken we van binnen naar buiten in de holte van de ECF1, ECF2 en ECF6 drinkers. Zo is de binnenkant van de emmer glad en vlak. (En zit de speen altijd in de juiste positie.) Geen hoeken waar melkresten zich ophopen. Met de constructie van de bodem hebben we minder restmelk. De drinkbakken zijn gemaakt van hoogwaardig PP materiaal en zeer dicht op elkaar geperst.

Het niet op de grond liggen/vallen van speenemmers

Het op de grond vallen van drinkmateriaal… Echt een lek in het hygiënisch melk-verstrekken aan kalveren. Je hebt maar zo een besmetting vanuit de mest naar het kalf. Denk maar eens aan cossidose of salmonella. Met de innovatieve borgclip op de ophanghaak van Wennemars in het verleden tijd. Meer werkplezier, geen emmers rapen en de hygiëne naar een hoger level. Vervaardigd uit RVS en klembaar tussen verschillende buisdiktes met verlengde achterplaatjes. Tralies afstand tot max. 11 cm tussen de tralies. Voor bredere tralies, neem contact met ons op.

 

De Wennemars ECF speen is makkelijk schoon te houden

Hoeveel tijd zijn we kwijt met het schoonmaken van spenen van de traditionele speenemmers? Alles opendraaien, schoonmaken en weer in elkaar zetten? De Wennemars ECF speen spoelen we gelijk mee met het wassen van de emmer. Het is een open speen met een open verbinding van de melk/water in de emmer. Mocht de ECF speen vies zijn, dan is deze eenvoudig te verwijderen door de bak op de kop te zetten en de speen naar beneden te drukken. Plaatsen gaat van binnen naar buiten in de holte van de ECF drinker.

Het op de juiste hoogte ophangen

Een kalf dat onder de moederkoe drinkt bukt zich en steek z’n neus omhoog. Zo drinkt het kalf in de meest natuurlijke drinkhouding en werkt de slokdarmsleufreflex optimaal. Richtlijn is 65 cm van de bodem. Om ervoor te zorgen dat we onafhankelijk van het hekwerk dit kunnen realiseren hebben we de Wennemars Adaptor ontwikkeld. Als we het type hekwerk weten en de hoogte van de bovenste buis, dan zorgen wij ervoor dat we de speen op de juiste hoogte kunnen ophangen. Stel je ECF6 drinker samen in onze Webshop. Aan de hand van een aantal vragen komt er een uniek artikelcode uit. Zo weten wij precies wat we moeten leveren.

Alle tips handig op een rijtje? Vraag onze Catalogus aan Catalogus
Klanten aan het woord:
"Het werkt arbeidsverlichtend en het komt de diergezondheid ten goede!" Familie Katier Bentelo Familie Katier, Robert en Wilma
“80% van de kalveren drinkt gelijk al bij binnenkomst.” Familie Hag Haaksbergen Fam Hag, Erik, Jolanda en Twan Hag
Wij ervaren grote voordelen in de vertering, de rust in de stal en minder urinedrinkers. Ook ontwikkelen de kalveren beter en nemen ze het ruwvoer sneller op. Top Kalvermesterij Wekerom Top Kalvermesterij Wekerom
Top